Update cookies preferences
Mobilmenu
Hem
Produkter
För dig som är...
Arkitekt
Entreprenör
Fastighetsägare/BRF (Bostadsrättsförening)
Privatperson
Prestanda
Företaget
Referenser
Kontakta oss
Mobilmenu

För dig som är privatperson

Fönsterbyte eller fönster till ett nybygge?  

Har du en befintlig villa som behöver nya fönster eller bygger du nytt där du har helt andra förutsättningar för ljusinsläpp och fönster? 

För att underlätta ditt val av fönster och fönsterdörrar har vi gjort en lista nedan på vad du bör fundera igenom.

4 tips vid fönsterbyte.

 1. Vilka krav har du på fönstret? 
  Med det menar vi att du behöver se över vilken prestanda du önskar på dina fönster. Prestanda på fönster kan innebära allt från säkerhetsglas för skydd mot eventuella personskador om olyckan skulle vara framme, brandisolerande glas till säkerhetsglas mot inbrott etc.  
  Mer information om olika typer av prestanda hittar du här.

 2. Vilket uttryck och funktion vill du att ditt nya fönster skall ha? 

  Det kan vara en eller fler postar av rena estetiska skäl eller för att kunna få delar av ett större fönster öppningsbara. Det kan vara funderingar kring spröjs eller inte, handtag, persienner, ventiler mm. Det estetiska uttrycket är värt att fundera över. Där är även färgvalet en viktig del. För att hitta din fönsterfärg kan du kika på  RAL- eller NCS-skalan av färger.  Vidare läsning om fönstertillbehörRAL färger och NCS färgsystem 
 3. Vilken typ av in- och utsida på fönster passar ditt hus?
  Är det en modern villa där raka linjer passar bäst eller ett äldre hus där både in och utsida på fönsterna behöver gå i linje med husets stil?
  Mer information om fönsterprofiler hittar du här

 4. Vilka fönster skall vara öppningsbara och vilka fönster skall vara fasta?
  Ett öppningsbart fönster kan vara det första men tänker på. Men i vissa fall är fasta fönster att föredra. Fundera över var du har behov att kunna öppna fönstren i din villa.Det kan vara en fördel att kunna vädra eller putsa både in och utsida med lätthet. Det kan i andra fall passa med ett fast fönster. Det är värt att tänka igenom ovanstående så att det blir så bra som möjligt för dig som fönsterägare när fönsterna väl är installerade.
  Mer information om våra olika fönster hittar du här

Tänk på att i samband med ett fönsterbyte se över till- och frånluft så att du får ett optimalt luftflöde i fastigheten. 

Räkna på totalkostnaden för fönster över tid. Se även över hur mycket underhåll de fönster du funderar på kräver av dig som ägare. Här är givetvis materialval och konstruktion avgörande.  

 

Vad erbjuder H-Fönstret? 

 

 

Om du vill investera i fönster en gång under byggnadens livsläng, är miljömedveten, önskar minimalt med fönsterunderhåll är du på rätt hemsida. 

 

 

Varje fönster på H-Fönstret planeras och tillverkas lika noggrant som om det skulle sitta i våra egna hem. För oss på H-Fönstret är kvaliteten och livslängden på våra produkter i fokus. 

Med vår höga fönsterkvalité och långa livslängd kommer hållbarhetsperspektivet i fokus då man inte behöver byta ut våra fönster i första taget.  

Läs om vår historia här, den är unik.

 

 

Viste du att en stor del i våra fönster tillverkas av återvunnen aluminium som bara kräver 5% av energiåtgången mot att utvinna ny aluminium.

 

 

Våra fönster planeras, tillverkas och säljs under samma tak på västkusten vilket gör beslutsprocesser och återkoppling effektiv och snabb.  

Vårt populäraste fönster är ett så kallat vrid-/glidhängt fönster. Vi kallar det H-fönster. En av fördelarna med vår konstruktion är att fönsterbågens vikt fördelas på båda karmsidorna vilket innebär en mindre belastning på beslag och karm. En annan fördel är att det blir tätare ju mer det blåser eftersom vinden pressar bågen mot tätningslisten och karmen. Väljer du H-Fönstret får du ett fönster med vacker insidan av trä som aldrig väderexponeras och en utsida där alla bärande delar är tillverkade i aluminium. Utöver ovanstående är beslagen monterade i aluminiumdelen i både karm och båge vilket medför att du som fönsterägare inte behöver efterjustera fönstret. 

Vi tillverkar fönster och fönsterdörrar med olika alternativ på utsida och insida, så att de designmässigt passar alla typer av hus. Alla våra fönster och fönsterdörrar är dock konstruerade på vårt unika sätt i aluminium och trä. 

Läs mer om våra fönster och tillbehör här.

 

Stora fördelar med fönsterbyte

Att ett fönsterbyte kostar är vi alla med på, men du kommer ta del av många fördelar när det väl är gjort.  

Räcker det inte med att jag målar mina gamla fönster och tätar springorna? 

Att förbättra befintliga fönster genom målning, beklädning eller annat ser vi som kortsiktig lösning som efter tid inte blir så kostnadseffektivt som man tänkt och hoppats på. Då det läcker ut en hel del värme genom gamla fönster och fönstermontage finns det ingen anledning att vänta på att utföra sitt fönsterbyte. 

Genom att byta fönster så får man bättre möjlighet att styra värmeförluster och underhållskostnader. Med nya täta fönster får man på köpet även ny tätning mellan karm och vägg vilket innebär att man minskar luftläckaget. I samband med fönsterbyte rekommenderar vi att man samtidigt ser över till & frånluft så man får ett optimalt luftflöde i fastigheten. 

Läs vidare om energibalans, solljus, u-värde mm här.

 

Hur fönsterplaneringen går till för dig som privatperson hos oss på H-Fönstret 

För teknisk planering och information är det viktigt att anlita hjälp från någon som är kunnig inom branschen. Ett fönster är fasadens mest komplexa byggnadsdel och skall stå emot vind, vatten, kyla, värme, ljud, brand, ha ett bra person- och inbrottsskydd och dessutom fungera och vara estetiskt tilltalande. Du tillsammans med din entreprenör eller arkitekt delger oss specifikationer. Vi återkommer med en offert till din entreprenör som i sin tur går igenom den och säkerställer att du får exakt det du är ute efter med tillhörande krav och specifikationer. Därefter tillverkas dina fönster för att sedan levereras när du och din entrepenör önskar få dem på plats..

Lite tips inför fönsterplaneringen: 

Funderar du på att sätta på spröjs eller dela av ett fönster med en eller flera postar men är osäker på om det passar? Tejpa upp vad du tänkt dig på befintliga fönster och kika på resultatet både inifrån och utifrån. På en nybyggnation kan du göra flera olika ritningar med de olika alternativ du funderar på. 

Mer om spröjs, postar och andra tillbehör hittar du här.

Tänk även över vilken fönsterkulör du önskar. Rita upp huset och använd färgkritor för att få en känsla. Det behöver inta vara den exakta kulören för att få ett helhetsintryck. Tänk på att det kan bli ett rörigt intryck om du har fler än tre färger på din byggnad. Vad har du för färg på tak, ytterdörr, hängrännor och sockel idag? Kanske passar det bra att ha samma färg på dina fönster som fasaden om dörr, sockel och tak redan har olika färger? Vi kan leverera de flesta RAL och NCS-kulörerna. 

 

Har du redan kontakt med en entreprenör som skall hjälpa dig med byte eller montering av fönster och fönsterdörrar i ett nytt hus? Eller behöver du hjälp att finna en kunnig entrepenör just där du bor hjälper vi dig med det. Våra säljare arbetar över hela sverige och har de rätta kontakterna i respektive region. 

Vill du ha vår hjälp att hitta en kunnig entreprenör där du bor?   

Kontakta oss här.

 

 

 

 

 


H-Fönstret i Lysekil

Om oss
Miljö och kvalitet
Ledning och ägarstruktur
Kontakt
Hitta hit
Dokument

Våra produkter

Glidhängda fönster
Sidohängda fönster
Fasta fönster
Dörrar
Special
Tillbehör
Ritningar

För dig som är

Arkitekt
Entreprenör
Fastighetsägare
Privatperson
Bostadsrättsförening

Broschyrer

Nybyggnation
Fönsterbyten
Fönster för villa
Montagefördelar